Følgere

lørdag 22. desember 2012

Lappeteknikk - Julegavetips i siste liten

Duk til hjørnebord og matchende puter


Jeg har mange halvferdige arbeider liggende og hundre prosjekter i hodet på en gang. I dag stod valget mellom å begynne på nok et fantastisk prosjekt eller å gjøre ferdig noe av det jeg hadde begynt på som dessuten lå oppe på hobbyrommet og tok plass. Som lærer synes jeg det er viktig at elevene mine får bli ferdige med arbeidene sine. Pleier alltid be dem gjøre ferdig det de holder på med før de begynner på noe nytt, jobbe ned den siden de er kommet før de ber om hjelp for oppgaven på neste side, selv om neste oppgave/prosjkt nesten alltid er mye mer interessant enn det man holder på med her og nå. Så i dag har jeg fulgt min egen instruksjon: Gjør deg ferdig med det du holder på med før du begynner på noe nytt!

Jeg hadde noe stoffrester liggende. Lappne hadde jeg allerede delvis sydd sammen men jeg hadde stuet det vekk og glemt det ut noen år. Hadde vel tenkt å sy ei pute til den allerede eksisterende puten og duken i samme stil, når jeg tenker meg om.

Alt stoff (til å sy med) har jeg kjøpt på Quilte-smia i Skudeneshavn. Her er det god service, veldig mye bra stoff til lappeteknikk + alt utstyr du trenger for å komme i gang! Jeg husker ikke hvor jeg kjøpte den kvadratiske innleggsputen. Tror det var enten på Princesse eller Jysk.

Pute: Jeg bestemte meg for å sy to og to like lapper. Etter å ha sydd alle fire lappene, la jeg dem diagonalt i forhold til hverandre og sydde dem sammen. Det viste seg at de var litt for små for putene så jeg sydde en ramme rundt. Dette brukte jeg faktisk mye stoff på!
 

Da jeg var ferdig med framsiden begynte jeg på baksiden. Jeg klippet to deler til bakstykkestoff og sydde dem delvis over hverandre da jeg sydde dem sammen med framsiden. (Sorry dårlig forklaring, se på bildet)! Delene var til sammen noe større enn puten men ikke så mye større.Hensikten med å dele bakstykket i to er at det blir mye enklere å ta puten inn og ut av putetrekket da. Det viste seg at putetrekket var litt for stort, derfor sydde jeg en søm rundt hele puta til slutt. Da ble den mye stødigere og sto finere i sofaen!

Duk: Jeg sydde 16 lapper og lot 8 + 8 være like. Jeg la annenhver: Fire ene veien og fire andre veien. Til slutt sydde jeg en ramme rundt hele duken. Etterpå klippet jeg til bakstykke og vattstykke. Bakstykke la jeg mot duken sin rette side. Oppå der igjen la jeg et vattstykke for at duken skulle ha litt tyngde og ligge fint. Jeg festet knappenåler og sydde alt sammen men jeg lot det være en liten åpning slik at jeg kunne vrenge duken ut når den var ferdig. Åpningen sydde jeg igjen til slutt.


Jeg anbefaler IKKE å begynne å sy duk til julegave hvis du har tenkt å gi den dette året. Det ville i teorien gått hvis du ikke hadde hatt annet å gjøre. Men ting tar lenger tid enn man i utgangspunktet tror. Men det vil gå fint å sy ei pute. Det er gjort på en kveld hvis en er effektiv og har gjort det før.

fredag 21. desember 2012

Perlekurs, leksjon 2


 

 
Den oppskriften jeg skal forklare her, bygger delvis på leksjon 1. Eksempler på stjerner perlet på denne måten ses på øverste bildet nederst til høyre (blå hank) middterst i nederste rekke (rød hank) og øverst til venstre (grønn og litt rød hank).

For mange år siden var jeg innom en hobbybutikk for å kjøpe perler. Der så jeg en kul, tykk stjerne. Ettersom jeg aldri har likt å lese mønster, prøvde jeg meg frem på egen hånd og kom fram til en stjerne som liknet. Etter hvert som jeg ble eldre og fikk litt mer tålmodighet, utviklet jeg mønsteret videre og gjorde stjernen større. Man kan stoppe nesten hvor som helst i prosessen med å lage denne stjernenFlere år hadde jeg små stjerner hengende i taket på rommet mitt (og på hybelen da jeg flyttet for meg selv)! Disse stjernene perlet jeg gjerne bare tre omganger på.

Jeg pleier å bruke rester av perler innerst, ettersom de ikke vil vise særlig godt. Det kan også gi en fin effekt å ha sterke eller lyse farger (for eksempel gult) innerst og svakere farger lenger ute.

NB: Husk å feste den tråden du ikke arbeider med etter omgang 3. Det blir umulig å gjøre det etterpå!
Når du har perlet 3. omgang (3+1+3 perler), gjør du det samme en gang til, slik at stjernen får et dobbelt sett med armer. Etterpå tar du tråden opp i midterste perlen på armen, som vist på bildet
 
 
Sy annenhver stjernearm sammen.

Når du har sydd stjernearmene sammen på ene siden, tar du tråden gjennom perlene som vist på bildet og kommer over på andre siden av stjernen. Sy sammen på denne siden også.
 
 
 
Er du utålmodig, kan du stoppe prosessen her og feste tråden. Eller du kan fotsette til 4. omgang!

Perle 4. omgang to ganger (5+3+5 perler). Sy gjennom til og med den midterste perlen i armen, sy armene sammen på samme måte som forrige omgang.

Slik skal stjerna se ut etter at 4. omgang er perlet to ganger og armene er sydd sammen. tråden skal være tredd gjennom perle nr. 6 i armen. (Se bildet). Ta tre perler på, tre tråden gjennom perle nr. 8 og sy gjennom de neste perlene også, til og med perle nr. 6 i neste omgang  (Likt siste omgang i leksjon 1) Perle hank på etterpå hvis du vil ha og fest tråden.
 
Ferdig stjerne, klar til å henge på juletreet!

 


Helt til slutt legger jeg ut et bilde som ikke har noe som helst med perlekurs å gjøre. Ble ganske fornøyd med teppet som jeg lagde til juletreet. Droppet noen detaljer i forhold til mønsteret og var ikke så nøye med målingen. Men det passet perfekt likevell og vi kan nok bruke den i mange år framover!
 
 

tirsdag 18. desember 2012

Perlekurs, leksjon 1

 
 Så var det snart jul igjen og tiden går alt for fort. Jeg har vært syk, mer eller mindre i halvannen måned. Det betyr at jeg ikke har fått gjort så mange juleforberedelser og andre ting som pleier å gi meg julestemning. I hodet mitt er det fortsatt slutten av oktober men det blir tross alt jul uansett og julegavene er i boks. Takket være diverse ingredienser rundt omkring i huset, får folk julegaver av meg i år også. Men kanskje i mindre grad ting man kan kjøpe i butikken. :)

Jeg fant noen perler fra i fjor liggende og bestemte meg for å lage et lite perlekurs her på bloggen. Den første oppskriften jeg skal forklare, lærte jeg da jeg var ca 7-8 år. Da var det vanskelig å få til og jeg trengte mye hjelp. Siden ble det enklere og jeg brukte dette mønsteret som en basis til å utvikle andre mønstre og til å lage lås og mønstre til smykker som jeg også har perlet. Mer om det senere.

Dette trenger du: Perler, en tynn, sterk tråd, (Ikke bruk vanlig sytråd. Det er for svakt og slites med en gang). tynn nål, tallerk/Te fat (til å ha perler på) og saks. Det du ikke har fra før, får du på Panduro eller tilsvarende hobbybutikker.



Et utvalg av stjerner til å henge på juletre. Stjerner og mønstre er utviklet over flere år.

Et lite tips når du perler: Selv om det er fristende må du IKKE ta perlene i ene hånda og nålen i andre. Gjør som vist på bildet: Ta nåla så langt ned mot tallerken du klarer og "vipp" perlene på. Det tar litt tid å lære denne teknikken men når du kan den, går alt mye lettere og du slipper å stikke deg!

Den stjerna jeg skal forklare mønsteret på først, er den tynne, røde og grønne med rød hank som vises på bildet over. Det første du må gjøre, er å ta perler på tallerkenen, måle opp ca en halv armlengde med trå og tre nålen. Gjør rolige og ikke for brå bevegelser for å unngå at det oppstår knute på tråden. Knuter er vanskelig å få opp. Hold arbeidet med nålen rett ned av og til for å hindre at tråden krøller seg sammen. I dette eksempelet har jeg brukt perler med rød og grønn farge for å forklare så enkelt som mulig. Andre farger kan også brukes! Stram arbeidet av og til. Ingenting skal henge og slenge!!!


1. omgang: Tre 12 perler på tråden, annenhver rød og grønn. Begynn med den røde. Lag en ring av perlene ved å tre nålen samme veien gjennom alle perlene pluss den første røde i ringen. Da blir det enklere når du skal feste tråden.

Slik skal ringen se ut etter 1. omgang

2. omgang: Ta på tre perler: En rød, en grønn og en rød. ta nåla gjennom den røde perla i ringen som er nærmest i tråden du syr med sin retning. Gjenta helt rundt.

Slik skal stjerna se ut etter 2. omgang. I slutten av omgangen trer du tråden gjennom to rød og ei grønn perle. Tråden skal komme ut av den grønne perla som vist på bildet.

3. omgang: Tre på 3 grønne, 1 rød og 3 grønne. Tre gjennom den nærmeste grønne perla fra forrige omgang. Gjenta helt rundt. Slik skal stjerna se ut etter 3. omgang.

 
 
4. omgang: Tre på 4 røde, 3 grønne og 4. røde. Ta nålen gjennom nærmeste røde perle fra forrige omgang. Gjenta til du er kommet rundt. Ta nåla gjennom perlene som vist på bildene for å begynne på siste omgangen!

5. omgang: Selve prikken over I-en :) Selv om det ikke viser tydelig på  bildet, har jeg nå tatt tre grønne perler på tråden. Jeg tar nåla gjennom perlene, som vises på bildet. Jeg gjentar helt til jeg er kommet rundt.
 

Slik skal stjerna se ut når den er ferdig. Hvis du vil, kan du perle på en hank og ha på juletre. Hvis ikke, er den fin til å ha i vinduet eller på bordet.

 
NB!! Husk å feste trådene! Jeg pleier å sy litt oppover på broderiet, lage to-tre halvstikk og sy litt videre før jeg klipper tråden. Husk å stramme!
 
Tips: En av mine Facebook venner tipset meg om å dyppe stjernene i bonevoks. Da skal de visstnok bli stivere. Jeg har aldri prøvd det. Har alltid perlet veldig stramt så jeg har ikke hatt behov for det.