Årets første blåbær, plukket på Syre i Skudeneshavn |
I løpet av sommeren har jeg planer om å legge ut ulike forslag til hva man kan gjøre med bær så følg med! I dag legger jeg ut en oppskrift på en bærpai. Jeg har mest erfaring med å bruke blåbær i den men det er mulig å bruke rips, bringebær og stikkelsbær også. (For deg som ikke vil plukke bær: Syltetøy går også an å bruke. For deg som liker det kaloririkt og usunt: Jeg smakte en pai hvor bær var byttet ut med kokesjokolade. Veldig søtt men det var faktisk godt i små mengder)!
Dette trenger du:
2,5 dl. melk
100 g. margarin
25 g.tørrgjær
1 dl. sukker
7.5 dl. hvetemel (Må spe på mer etter hvert)
Fyll:
3-4 dl. bær
0,5 dl. sukker
Slik gjør du:
* Ha margarin og melk i ei gryte. Margarinen skal smeltes og melken skal varmes opp til kroppstemperatur.
* Bland alt det tørre i en bakebolle.
* Hell melk og margarin over i bakkebollen og rør sammen til en deig. Spe eventuelt på med litt mer hvetemel. Deigen skal være smidig og lett å jobbe med.
* Ta ca en tredjedel av deigen (Til "gitteret" øverst på paien) De to tredjedelene som er igjen triller du til en rund bolle.
* Smør ei kakeform med litt margarin og legg bollen i midten. Press den utover formen slik at den dekker hele bunnen og går litt oppover kanten.
* Fyll paien med rensede bær, strø sukker over.
* Trill ut deigremser og legg i gittermønster på toppen.
Hev under et kjøkkenhånklede i 30-40 minutter
* Stek paien på ca 200-225 grader midt i ovnen. Paien skal være klar om 15-20 minutter.
Serveringstips:
* Server varm eller lunket. Kald pai er ikke særlig godt. Den kan godt ligge i kjøleskapet en dag men MÅ varmes før den spises.
* Server gjerne sammen med iskrem. Vaniljeis er kjempegodt til!
Ferdig stekt pai |
For en flott, inspirerende og lærerik blogg du har her, Gro! Veldig kjekt å se! Gleder meg til fortsettelsen :)
SvarSlettTakk for det og i like måte! Er fortsatt litt fersk når det gjelder blogging men lærer stadig noe nytt. :)
SvarSlett