Følgere

tirsdag 17. juli 2012

Bærpai med blåbær, bringebær, rips eller stikkelsbær

Nå er endelig blåbærsesongen kommet hit til Vestlandet. Det betyr at jeg stort sett befinner meg i en eller annen blåbærtue og plukker mengder med bær. Eller jeg låner med meg tanteunger og plukker på strå! Jeg spiser blåbærene som de er eller jeg lager blåbærpai, syltetøy eller muffins. Det vi ikke orker å spise, lager jeg syltetøy av og fryser ned i små porsjoner slik at ingenting går til spille. Når jeg lager syltetøy pleier jeg å rense bær, ha på litt sukker og ha alt i en tupperware "plenklipper" som jeg har reklamert for før på bloggen. Veldig enkelt! Jeg pleier å bruke vanlige plastposer når jeg fryser ned men pass på at posene ikke kommer borti hverandre i fryseren før de er frosne. Da fryser de nemlig sammen! Hjemmelaget syltetøy er kjekt å ha utover hele året. I år ser jeg at fryseren er litt fyllt opp av syltetøy fra i fjor så jeg kommer nok ikke til å plukke så mye dette året.



Årets første blåbær, plukket på Syre i Skudeneshavn

I løpet av sommeren har jeg planer om å legge ut ulike forslag til hva man kan gjøre med bær så følg med! I dag legger jeg ut en oppskrift på en bærpai. Jeg har mest erfaring med å bruke blåbær i den men det er mulig å bruke rips, bringebær og stikkelsbær også. (For deg som ikke vil plukke bær: Syltetøy går også an å bruke. For deg som liker det kaloririkt og usunt: Jeg smakte en pai hvor bær var byttet ut med kokesjokolade. Veldig søtt men det var faktisk godt i små mengder)!

Dette trenger du:

2,5 dl. melk
100 g. margarin

25 g.tørrgjær
1 dl. sukker
7.5 dl. hvetemel (Må spe på mer etter hvert)

Fyll:
3-4 dl. bær
0,5 dl. sukker

Slik gjør du:
* Ha margarin og melk i ei gryte. Margarinen skal smeltes og melken skal varmes opp til kroppstemperatur.
* Bland alt det tørre i en bakebolle.
* Hell melk og margarin over i bakkebollen og rør sammen til en deig. Spe eventuelt på med litt mer hvetemel. Deigen skal være smidig og lett å jobbe med.
* Ta ca en tredjedel av deigen (Til "gitteret" øverst på paien) De to tredjedelene som er igjen triller du til en rund bolle.
* Smør ei kakeform med litt margarin og legg bollen i midten. Press den utover formen slik at den dekker hele bunnen og går litt oppover kanten.
* Fyll paien med rensede bær, strø sukker over.
* Trill ut deigremser og legg i gittermønster på toppen.
Hev under et kjøkkenhånklede i 30-40 minutter
* Stek paien på ca 200-225 grader midt i ovnen. Paien skal være klar om 15-20 minutter.

Serveringstips:
* Server varm eller lunket. Kald pai er ikke særlig godt. Den kan godt ligge i kjøleskapet en dag men MÅ varmes før den spises.
* Server gjerne sammen med iskrem. Vaniljeis er kjempegodt til!

Ferdig stekt pai

2 kommentarer:

  1. For en flott, inspirerende og lærerik blogg du har her, Gro! Veldig kjekt å se! Gleder meg til fortsettelsen :)

    SvarSlett
  2. Takk for det og i like måte! Er fortsatt litt fersk når det gjelder blogging men lærer stadig noe nytt. :)

    SvarSlett