Følgere

tirsdag 7. august 2012

Fiskegrateng

I dag laget jeg fiskegrateng til middag. Det er en del arbeid så det kan ikke gjøres på travle dager. Jeg brukte rundt to timer fra jeg begynte til gratengen var ferdig, tror jeg. Jeg brukte hjemmefisket torsk. Det blir best men det går fint å bruke for eksempel Gourmet torsk fra Findus også. Den er lett å koke, beinfri og finnes i de fleste frysedisker. Når jeg bruker den, pleier jeg å bruke to pakker. Jeg bruker hvetemel i den lyse sausen men mener å ha lest en plass at hvetemel kan byttes ut med potetmel i sauser. Har ikke prøvd dette selv men for dem som ønsker et glutenfritt alternativ, er det verdt å prøve.
Ferdig stekt fiskegrateng!


Her er oppskriften:

Dette trenger du: Melk, margarin, hvetemel, salt, torsk, eventuelt annen mager kokefisk og egg.

Saus:
7,5 dl melk
50 gram margarin
3 ss. hvetemel (evt. potetmel)?
3 egg
Salt

* Ha margarinen og litt av melken oppi en gryte med god bunn.
* Kok opp melk og margarin under stadig omrøring. Når det koker tilsettes melet. Rør fortsatt.
* Spe på med resten av melken. La det koke opp igjen. Det skal koke i ti minutter.
* Hell sausen gjennom ei sil og oppi ei lasagneform. Personlig klarer jeg ikke å unngå klumper men det gjør ingenting så lenge sausen blir silt.
* Smak til med salt
* Skill eggeplommene fra eggehvitene. Begynn med å vispe plommene i en mikser.
* Rør eggeplommene inn i sausen.

Fisk:
* Kok opp vann i en gryte.
* Tilsett ønsket mengde torsk. (Jeg pleier å koke 400-600 gram). Ha litt salt i vannet. La fisken trekke/småkoke i 10 minutter.
* Når fisken er ferdig kokt skal den løsne lett fra beinet. Rens fisken for eventuelle bein og ha i sammen med sausen og eggeplommen.

Til slutt:
* Visp eggehvitene i en mikser og rør forsiktig inn i blandingen. Smak til med salt.
* Stek midt i ovnen på 225 grader i en halv time.


Tips 1:
* Strø gjerne litt kavring på toppen av gratengen for å få ei sprø skorpe.
* Server sammen med raspede gulrøtter og kokte poteter.
* Hvis du ikke vil lage grateng, kan denne sausen fint brukes til fiskeboller eller pølser.


Spørsmål fra meg til deg:
* Har noen prøvd å erstatte hvetemel med potetmel, eventuelt annet glutenfritt mel? Hvordan blir sausen da?
* Noen som har et tips om hvordan man kan lage hvit saus uten klumper?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar